Što učiniti u slučaju kada dijete izbije trajni zub?

Traume zuba

Vrlo su česte kod djece i zabrinjavaju roditelje koji ne znaju što im je činiti.

Najteža trauma je izbijen zub iz alveole – avulzija zuba.

U tom je slučaju najvažnije što je moguće prije potražiti pomoć doktora dentalne medicine.

Roditelji, iako i sami prestrašeni i zabrinuti, moraju održati prisebnost, smiriti dijete, provjeriti ima li dijete kakvih ozbiljnih ozljeda kada je u pitanju izbijen zub. 

izbijen zub kod djece

Izbijen zub treba potražiti i što prije vratiti u zubnu alveolu iz koje je ispao.

Izbijen zub potrebno je lagano isprati mlazom tekuće vode bez mehaničkog struganja korijena kako bi se očuvale stanica bitne za regeneraciju ligamenta koji drži zub u čeljusti. U ordinaciji dentalne medicine stomatolog će imobilizirati zub kompozitnim splintom koji se skida nakon sedam do deset dana.

Ako roditelji nisu u mogućnosti sami vratiti izbijen zub u njegovu alveolu, zub je potrebno držati u vlažnom mediju, najbolje u slini, fiziološkoj otopini ili mlijeku do dolaska u ordinaciju. Nikako ne držati zub u maramici, alkoholu ili običnoj vodi jer će ga to dodatno dehidrirati i istraumatizirati.

Utjecaji

Na uspješnu replantaciju zuba u stomatološkoj ordinaciji utječu ekstraoralno vrijeme, tj. vrijeme od trenutka izbijanja zuba do dolaska u ambulantu, dob pacijenta i stupanj resorpcije izbijenoga zuba. Replantacija nije opravdana ako je izbijen zub jače resorbiran, a do njegove fiziološke mijene nije ostalo više od godinu dana. Što se tiče ekstraoralnog vremena, ne smije biti dulje od 60 minuta jer je u protivnom vjerojatnost uspjeha vrlo mala.

izbijen zub kod djece

U slučaju da izbijeni zub nije moguće replantirati, terapijski postupak sastoji se u izradi parcijalne proteze ili držača mjesta.

 

Kod djece koja se bave različitim sportovima kao što su npr. hokej na ledu ili karate postoji veća opasnost od ozljede zuba, pa se preporučuje izrada zaštitne udlage u ordinaciji. Za razliku od običnih guma kupljenih u trgovini, individualno izrađeni štitnici ne stvaraju smetnje prilikom disanja i govora, ne ispadaju iz usta te se djeca mogu usredotočiti na sportsku aktivnost.

 

Dentalni štitnici mogu se izraditi u različitim bojama ili s različitim natpisima ovisno o želji sportaša, a jedini uvjet je da su svi zubi sanirani.

centar dentalne medicine

Ukoliko imate dodatnih pitanja, ispunite našu kontaktu formu i dogovorite Vašem djetetu besplatan prvi pregled!