Kombinirani radovi i proteze

U slučaju gubitka većega broja zuba, kada fiksni protetski nadomjestci nisu izvedivi, mobilne proteze omogućavaju vraćanje zdravoga zagriza i lijepoga osmijeha. Mobilni ili kombinirani radovi pružaju odličnu rehabilitaciju čeljusti i vraćaju narušenu funkciju govora i zagriza, uz prikladnu estetiku.

Potpune (totalne) proteze

Gubitak svih zuba u čeljusti nadoknađujemo potpunom ili totalnom protezom ako zbog mogućnosti ili želja pacijenata nije moguće napraviti rad na implantatima.

Baza proteze prekriva nepce ili greben donje čeljusti te nosi umjetne zube, čiji oblik, veličinu i položaj možemo prilagoditi željama pacijenta. Izrađuje se od materijala koji se bojom uklapa u okolnu sluznicu radi boljega estetskog dojma.

Proteza mora biti dovoljno široka kako bi se žvačne sile raspodijelile na što veću površinu i postigao sigurniji i ugodniji zagriz. Gornja baza pokriva cijelo nepce, a donja baza ima oblik potkove ostavljajući slobodan prostor za jezik.

Pitajte nas

Na potpune proteze potrebno se naviknuti, za što katkad treba puno strpljenja i dobra suradnja pacijenta i doktora dentalne medicine.

Nova proteza često žulja na raznim mjestima te je normalno da pacijent više puta nakon preuzimanja proteze dođe u našu ordinaciju na ubrušavanje.

Potpunu protezu treba skinuti i oprati nakon svakoga jela i redovito čistiti tabletama za čišćenje proteza. Preporučuje se protezu noću skinuti kako bi se sluznica ležišta proteze odmorila.

Saznajte više

Djelomične proteze

Djelomična proteza izrađuje se ako u čeljusti postoji određeni broj prirodnih zuba koji omogućavaju pridržavanje proteze te ju čine ugodnijom za nošenje i stabilnijom tijekom žvakanja i govora.

Djelomičnu protezu radimo u sklopu kombiniranih protetskih radova, koji se sastoje od fiksnoga protetskog rada cementiranoga na prirodne zube i djelomične proteze koja je čvrstim zglobnim vezama pričvršćena na fiksni rad.

Fiksni rad mođe biti zubni most ili teleskop krunice, a veza s protezom ostvaruje se kopčama, tj. ankerima, individualno frezanom prečkom ili trenjem preko teleskop krunica.

Proteze na implantatima

Danas je uporaba potpunih proteza sve manja zbog razvoja dentalne medicine i tehnologije, čime se omogućava izradba dugotrajnijih implantoloških rješenja za one pacijente koji prije nisu bili odgovarajući kandidati za terapiju implantatima.

Za razliku od klasičnih potpunih proteza, koje ne prijanjaju najbolje na sluznicu, proteze na implantatima znatno su stabilnije, manje ometaju u govoru, a pacijent ima prirodniji i bolji osjećaj u ustima te lakše konzumira hranu.
Proteza nošena implantatima ima metalnu bazu s akrilatnim krilima koji nose zube.

Ove su proteze manje i gracilnije, ali vrlo čvrste i stabilne.

Obratite nam se

Ivana

Preporuka svima koji umiru od straha od same pomisli na zubara. Opuštena atmosfera, stručni pristup, poštivanje dogovorenih termina i vidljivi rezultati rada. Sve pohvale!

Alan

Ono kad ti pukne prednji zub, a nitko od prijatelja, poznanika, poslovnih partnera, pa čak ni držanih institucija ti ne pomogne, onda ti pomognu ovdje! Samo riječi pohvale! Veliko hvala za nesebičnu i stručnu pomoć!

Petra

Svaki put se osjećam da sam došla u sigurne, pouzdane i profesionalne ruke. Još se nisam razočarala i uvijek odlazim zadovoljna sa širokim osmijehom. Doktorica će predložiti najbolju terapiju i odraditi sve bez boli i neugode. Sve u svemu profesionalna usluga i ugodna atmosfera! 🔝
a moram spomenuti i pažljiv pristup prema malim pacijentima. 👍

Imate dodatnih pitanja?


Molimo označite auto