Kada su zubne ljuskice postale tako popularne?

Keramičke ljuskice su vrlo precizni i delikatni trajni protetski nadomjestci koji prekrivaju prednju, vidljivu plohu zuba  te se njima uz minimalna brušenja zuba postiže savršen, često tražen “hollywoodski osmijeh”.

Keramičkim ljuskicama postiže se prirodan izgled zuba jer se izrađuju od porculana – bezmetalne keramike, koji imitira caklinu zuba i reflektira svjetlost na isti način kao i prirodni zub, čime se zadovoljavaju visoki estetski kriteriji.

Ljuskice izgledaju poput tankih prozirnih porculanskih listića koji se lijepe na prednju površinu zuba. Vrlo su glatke, zbog čega tijekom godina ne mijenjaju boju, čvrste su kao i prirodna caklina, ne troše se, a mijenjaju se najčešće tek kad se starenjem jače povuče zubno meso.

Što možemo postići keramičkim ljuskicama?

Ljuskicama za zube postižemo harmoničan prirodni izgled osmijeha. Ljuskicama je moguće:

  • zatvoriti razmake između zuba (dijasteme)
  • korigirati boju diskoloriranih zuba
  • ispraviti nepravilni položaj zuba
  • promijeniti neprikladnu veličinu i oblik zuba
  • nadoknaditi potrošeno zubno tkivo

Idealni kandidati za zubne ljuskice

  • pacijenti koji imaju očuvane vlastite zube bez velikih kompozitnih ispuna
  • pacijenti koji žele postići savršen osmijeh uz minimalno brušenje zuba

Tijek izradbe

Postupak izradbe ljuskica bezbolan je i brz. Najčešće su potrebna samo 2-3 posjeta  kako bi se postigao očaravajući osmijeh.

Vrlo je važno  da pacijent otvoreno izloži svoja očekivanja i želje ili pokaže slike osmijeha koji mu se sviđaju. Prilikom kliničkoga pregleda doktor dentalne medicine utvrđuje mogućnosti izradbe ljuskice na pojedinom zubu. Važno je napomenuti da nepovoljan zagriz, opsežni ispuni na zubima, endodontski liječeni zubi i upala zubnoga mesa ograničavaju izradbu ljuskica. U tom slučaju preporučuje se izradba opsežnijega protetskoga rada – obuhvatne ljuskice ili bezmetalne krunice, kojima se postiže jednak vrhunski estetski učinak. U istom posjetu oblikuju se i bruse zubi tako da se odstrani oko 0,5 mm zubne cakline te se uzima otisak izbrušenih zuba prema kojem tehničar izdrađuje keramičke ljuskice. Do postavljanja keramičkih ljuskica pacijent nosi privremene ljuskice kako bi se zaštitili prirodni zubi.

Prilikom drugoga posjeta stomatolog provjerava boju, oblik i veličinu gotovih keramičkih ljuskica uvažavajući pacijentove želje i očekivanja. Ako su i stomatolog i pacijent zadovoljni postignutim estetskim rezultatom, zubi se moraju temeljito očistiti i pripremiti za cementiranje te se nakon toga ljuskice kompozitnim cementima cementiraju na zub. Moderni kompozitni cementi omogućuju čvrstu svezu protetskoga nadomjestka i zuba, a široki izbor boja i stupnjeva prozirnosti cementa omogućuju potpuno individualnu prilagodbu boje.

Upute za pacijenta nakon postavljanja keramičkih ljuskica:

Zbog početne osjetljivosti nakon  cemetiranja preporučuje se u kraćem razdoblju izbjegavati vruću ili hladnu, žilavu, hrskavu i tvrdu hranu.

Higijena  zuba s keramičkim ljuskicama identična je onoj kod prirodnih zuba, a podrazumijeva pravilno i redovito četkanje zuba i uporabu dentalnoga konca. Svakako se preporučuje redovita godišnja kontrola i posjet ordinaciji dentalne medicine.

Nije potrebno mijenjati prehrambene navike, ali se nikako ne preporučuje otkidanje žilave i tvrde hrane,  grickanje noktiju ili čačkalice. Ako pacijent primijeti da noću stišće i škripi zubima treba izraditi i nositi noćnu zaštitnu udlagu.