Razbijanje mitova o izbjeljivanju zuba

S godinama zbog trošenja i vanjskih utjecaja zubi postaju tamniji, a tome pridonosi često konzumiranje crne kave, obojenih pića, zelenih ili crnih čajeva i pušenje cigareta. 

Na internetu su dostupni recepti za razne kućne pripravke i paste za izbjeljivanje koje obećavaju jednake rezultate kao profesionalno izbjeljivanje u ordinaciji, a pacijenti se radije odlučuju za te metode „kućnog“ izbjeljivanja zbog puno manje cijene u odnosu na onu koju bi morali platiti u stomatološkoj ordinaciji ne shvaćajući kako si nanose više štete nego koristi.

Kućni pripravci od sode bikarbone, limunskih sokova i soli, jagoda ili kurkume na neki način zapravo izbijele zube, a razlog zbog kojeg pacijent misli da takve metode djeluju je taj što svi ti pripravci abrazivnim djelovanjem maknu površinski sloj naslaga, tj. plaka koji svi mi imamo na zubima pa dobijemo osjećaj čistoće.

Danas su dosta popularne paste za izbjeljivanje zubi (npr. paste s aktivnim ugljenom) koje se često reklamiraju na društvenim mrežama. Takve paste u svom sastavu imaju samo jače abrazivne sastojke od normalnih pasti čime skidaju površinske pigmente sa zuba, ali ne mijenjaju prirodnu boju zuba i ne mogu ih izbijeliti.

Zbog abrazivnog djelovanja dugotrajna upotreba ovakvih pasti, a pogotovo kućnih pripravaka stvara oštećenja i stanjuje zubnu caklinu, oštećuje zubno meso te izaziva bolnu preosjetljivost zuba. Dugoročno zbog oštećenog dijela cakline može doći do povećane sklonosti karijesu te ugradnji pigmenata iz hrane ili pića u caklinu što na kraju dovodi do tamnijih zubi. 

Glavni sastojak svih sredstava za izbjeljivanje je vodikov peroksid i njega treba primjenjivati u strogo kontroliranim uvjetima, tj. isključivo pod nadzorom stomatologa. Jedino ta metoda izbjeljivanja je sigurna i bezopasna za zdravlje zubi i zubnog mesa.

*Nekoliko važnih informacija za pacijente koji se odluče za profesionalno izbjeljivanje u ordinaciji:

  1. Rezultati postignuti izbjeljivanjem vide se tek nakon nekoliko dana kada se caklina u potpunosti rehidrira. 
  2. Koliko dugo će efekt izbjeljivanja trajati ovisi prvenstveno o pacijentovim navikama.
  3. Prva 2 tjedna izbjegavati pušenje, obojene napitke i hranu (kava, vino, čaj).
  4. Ponovno izbjeljivanje ne preporučuje se raditi unutar godine dana od prethodnog izbjeljivanja.