Zašto je važno pravovremeno nadoknaditi gubitak zuba?

Osobe koje izgube jedan ili više zubi susreću se s nizom problema. Prije svega dolazi do otežanog žvakanja hrane što direktno utječe na probavu pa se pacijenti mogu žaliti na želučane i probavne probleme. Isto tako otežano govore i drugačije izgovaraju određene riječi i slogove. Ono što možda djelomično ili potpuno bezubim pacijentima predstavlja najveći problem je njihov izmijenjeni izgled. Bezubi prostori su vidljivi zbog čega pacijenti vrlo često prilikom govora i smijanja prekrivaju usta rukom. Posljedica gubitka zubi su i promjene na licu poput uvučenih obraza, nepoduprtih usnica, kolapsa visine donje trećine lica, približavanja nosa i brade što u konačnici dovodi do staračkog izgleda pacijenta. Sve do sada navedeno dovodi do niskog samopouzdanja i nesigurnosti pacijenta. 

Uz dosad nabrojene probleme s kojima se susreću djelomično ili potpuno bezubi pacijenti najveći su oni koji nastaju u ustima pacijenta zbog nepravovremenog stomatološkog rješavanja djelomične ili potpune bezubosti. Broj izgubljenih te raspored i stanje preostalih zubi u ustima pacijenta utječe na donošenje odluke o vrsti protetskog rada koji je potrebno napraviti. Pacijenti vrlo često odgađaju pravovremeni odlazak stomatologu što dovodi do nepovratnih koštanih promjena koje kasnije otežavaju protetsku sanaciju. Gubitak zuba remeti normalan odnos preostalih zubi u obje čeljusti te dovodi do pomaka okolnih zubi u smjeru bezubog prostora. Na taj način organizam sam nastoji zatvoriti prostor i kompenzirati gubitak, međutim pomaci zapravo oslabljuju okolne zube i čine ih dugoročno potencijalno nepovoljnima za izradu protetskog rada.  Isto tako preostali zubi u ustima su dodatno opterećeni i pojačano se troše i oštećuju, a mogu dovesti i do oštećenja mekih tkiva što može biti izrazito bolno te onemogućava pravilno žvakanje. 

Navedeni problemi vrlo jasno upućuju na važnost pravovremenog protetskog rješavanja gubitka zuba koje je bitno ne samo iz estetskih nego i funkcijskih i psiholoških razloga te izbjegavanja komplikacija pri izradi protetskog rada.