Kako sačuvati zdrave zube u trudnoći?

Zdravi zubi u trudnoći?

Trudnoća u tijelu žene uzrokuje brojne promjene (hormonske, anatomske, histološke i biokemijske) koje su prirodne, a zadaća im je pripremiti organizam buduće majke za trudnoću i porođaj. Premda je trudnoća fiziološko stanje, ona dovodi do psihosomatskih promjena u tijelu i stvara mnogo povoljnije uvjete  za nastanak karijesa, gingivitisa ili parodontitisa.

U razdoblju trudnoće sluznica usne šupljine postaje bolje prokrvljena što zubno meso čini crvenim, nabujalim i razmekšalim. Promjena razine hormona (estrogena i progesterona), mučnina, povraćanje i umor uz lošu oralnu higijenu mogu dovesti do upale zubnog mesa (gingivitisa). Gingivitis se može spriječiti ili zaustaviti pojačanom higijenom usne šupljine uz redovite posjete stomatologu. Ukoliko se problem upaljenog zubnog mesa zanemari upala se širi i zahvaća dublje strukture što dovodi do nastanka parodontitisa.  Problem razvoja parodontitisa u trudnoći je taj da osim što dovodi do gubitka zuba i okolnog koštanog tkiva povećava se rizik od prijevremenog poroda i rađanja djeteta s nižom porođajnom težinom.

Osim toga u trudnoći se javlja i povećana kiselost sline, česta povraćanja i promijenjene prehrambene navike (slatkiši, kisela hrana, učestali obroci) što dovodi do povećanog nakupljanja zubnih naslaga i stvaranja plaka koji je odlična podloga za rast bakterija koje uz gingivitis i parodontitis uzrokuju i karijes.

Kako bi naši pacijenti izbjegli neželjene probleme u usnoj šupljini za vrijeme trudnoće vrlo je važno da nam se redovito javljaju i dolaze na  kontrole preglede. Mi ćemo vam dati savjete o oralnom zdravlju, prehrambenim navikama, zaštiti zuba od karijesa i procijeniti u kakvom je stanju vaše zubno meso.

1. Kada i koliko često posjetiti stomatologa?

Odmah u početku trudnoće planirajte prvi posjet, a ukoliko je sve u redu svaki sljedeći posjet bi trebao biti u razmaku od 3 mjeseca. Stomatolog će vas uputiti u pravilno održavanje oralne higijene, a po potrebi zamijeniti dotrajale ispune, očistiti plak i kamenac.

2. Kada je najbolje vrijeme za planiranje stomatoloških zahvata?

Stomatološki zahvati bi se trebali planirati između 14 i 34 tjedna trudnoće. Preporuka je također izbjegavati hitne intervencije i nikako ne čekati da se posjet obavi radi bolova ili oticanja.

3. Mogu li primiti anesteziju prilikom stomatološkog zahvata?

Stomatolog bi trebao koristiti anestetike s oprezom i u maloj količini.

4. Kako održavati oralnu higijenu?

Neophodno je pranje zuba mekom četkicom 2 puta dnevno u trajanju od 3 minute, uz čišćenje međuzubnih prostora interdentalnim četkicama ili vodenim tušem. Nakon povraćanja odgoditi pranje zuba na sat vremena i isprati usta vodom kako bi se neutralizirao kiseli sadržaj koji oštećuje površinu zuba.

5. Prehrana u trudnoći?

Za rast i razvoj djetetovih zuba vrlo je važna pravilna i prikladna prehrana te optimalan unos tekućine (2l). Oblikovanje zuba počinje u 6 tjednu trudnoće,a za njihov razvoj potrebne su bjelančevine, masti, nerafinirani ugljikohidrati, vitamini A,D i C, folna kiselina, minerali iz voća i povrća, mlijeka i mesa. Preporuka je jesti raznoliku hranu punu vitamina i minerala, voće i povrće, cjelovite žitarice, mlijeko i mliječne proizvode, smanjiti unos hrane bogate šećerom, izbjegavati pića s visokim udjelom šećera i uzimati dodatke prehrani s folnom kiselinom te jesti namirnice bogate folnom kiselinom.

6. Trudnički epulis?

Dobroćudna izraslina ili granulom koji se javlja između dva zuba i crvene je boje. Ako stvara probleme prilikom jedenja i govora može se ukloniti, ali inače se sam povuče nakon trudnoće.