Mala točkica, a veliki problem?

KARIJES je najraširenija bolest među ljudima.

Neugodne „rupice u zubu“ uzrokuju bakterije koje su normalni stanovnici usne šupljine, a lijepe se na zube i otapaju zubno tkivo.

Karijes najprije zahvaća zubnu caklinu, koja je najtvrđi materijal u organizmu. Prema nekim istraživanjima, karijes ostaje ograničen na caklinu čak nekoliko godina.

Jednom kad karijes prijeđe iz cakline u dentin, počinje se rapidno širiti u stranu i u dubinu, ispod cakline. Karijesom zahvaćen dentin  vrlo je mekan, te caklina gubi svoju čvrstu potporu i urušava se te nastaje široki kavitet, koji je često vrlo teško nadoknaditi kompozitnim ispunom. Pacijenti često navode da im je iznenada puknuo zub, iako pritom nisu jeli tvrdu hranu.

U ranoj fazi  karijesa nema simptoma i moguće ga je prepoznati jedino temeljitim kliničkim pregledom. Uznapredovali karijes prate bol na hladno i slatko.

ZAŠTO JE VAŽNO LIJEČITI KARIJES?

Ako se ne liječi, karijes može dovesti do velike destrukcije i gubitka zubnoga tkiva te se mora rekonstruirati protetski – zubnom krunicom  kako bi se vratila funkcija i estetika zuba.

Najneugodnija je posljedica neliječenoga karijesa  zasigurno bol, koja se javlja na podražaj, na hladno, toplo ili slatko, te spontano. Dugotrajna, spontana pulsirajuća ili kontinuirana bol znači da je upalom zahvaćena zubna pulpa te da zub treba endodontski liječiti. Nažalost, bol i upalu zubne pulpe ne možemo unaprijed predvidjeti. Zanemarena upala pulpe može završiti čak i vađenjem zuba.

KAKO SPRIJEČITI KARIJES?

Redovitim i temeljitim četkanjem zuba, uporabom zubnoga konca ili interdentalnih (međuzubnih) četkica, odnosono temeljitim provođenjem oralne higijene uklanjaju se bakterije s površine zuba i prevenira karijes.

Pacijenti često dolaze u ordinaciju zbog male točkice na zubu, nesvjesni problema koji se krije u dubini.

Ako se karijes prepozna i liječi na vrijeme, izbjegavamo opsežnije zahvate poput endodontske terapije zubne pulpe, vađenja zuba i protetske i implantološke rekonstrukcije.

Širenje karijesa, veliku destrukciju zuba, bol, liječenje zuba, pa i gubitak zuba moguće je spriječiti pravodobnom terapijom karijesa, redovitim kontrolama i temeljitim četkanjem zuba.

KAKO LIJEČIMO KARIJES?

Bezbolno, uz anesteziju, ukloni se zahvaćeni dentin i caklina, a nastali kavitet ispuni kompozitnim ispunom. U radu se vodimo filozofijom minimalnoinvazivnoga  pristupa, tj. maksimalno čuvamo zdravo zubno tkivo.

Koristimo se najkvalitetnijim kompozitnim materijalima renomiranih svjetskih proizvođača, koji, primijenjeni vještinom naših doktorica, daju jamstvo dugogodišnje kvalitete naših radova, vrhunske estetike i potpuno prirodnog izgleda.

ŠTO KADA BOLI ZUB?

Karijes koji se proširio na živac zuba uzrokuje upalu zubne pulpe. Simptomi upale su raznoliki: bol na hladno i slatko, bol na podražaj ili spontana bol, pulsirajuća bol, kontinuirana bol… u svakom slučaju iritirajuća i neugodna bol.

Takva se upaljena pulpa zuba mora ukloniti, korijenski kanali očistiti i dezinficirati te napuniti gutaperkom, koja hermetički brtvi. Taj postupak zovemo endodoncija ili liječenje zuba.

Endodonciju zuba radimo bezbolno, uz anesteziju, ručnom i strojnom tehnikom, precizno mjereći duljinu korijena endometrom. Tretman nastojimo završiti u jednom ili dvama posjetima, na dobrobit zuba i kako bismo štedili Vaše dragocjeno vrijeme.

 

Jedino temeljitim kliničkim pregledom možemo prepoznati karijes koji ranoj fazi  karijes ne boli i tako preduhitriti veće probleme.

Neugodne „rupice u zubu“ liječimo bezbolno, uz anesteziju. Estetski bijeli ispun izrađujemo od kompozitnih materijala renomiranih svjetskih proizvođača  koji nam omogućuju da maksimalno čuvamo zdravi dio zuba i daju jamstvo dugogodišnje kvalitete naših radova, vrhunske estetike i potpuno prirodnog izgleda