Što su zubni implantati?

Implantati

Terapija implantatima elegantno je i trajno rješenje za nadoknadu zuba.

Implantati vraćaju kvalitetu života, samopouzdanje i omogućuju da se pacijenti samouvjereno smiju, govore i žvaču bez zadrške.

Implantat je vijak izrađen od titana koji se ugrađuje u kost i nadomješta izvađeni zub, odnosno izgubljeni korijen zuba. Implantati su izrađeni od biokompatibilnih materijala te ih organizam prihvaća kao vlastito tkivo. Upravo zato u navoje implantata urasta kost i implantat nakon završenoga procesa oseointegracije potpuno sraste s kosti, što mu omogućuje da nosi protetski rad.

Na implantatima izrađujemo fiksne i mobilne protetske radove, ovisno o indikaciji i rasporedu implantata i željama pacijenta.

ZAŠTO UGRADITI IMPLANTATE?

1. Implantati čuvaju prirodne zube

Gubitak samo jednoga, nekoliko ili svih zuba moguće je nadoknaditi krunicom ili mostom na implantatima. Alternativni je postupak  nadoknada izvađenih zuba klasičnim mostovima nošenih zubima, što uključuje brušenje često intaktnih zuba. U slučaju potpune bezubosti alternativa je nošenje potpune mobilne proteze.

2. Implantati čuvaju kost

Vađenjem zuba započinje proces resorpcije kosti i postupnoga smanjenja volumena kosti. S vremenom dolazi do nastanka opsežnih koštanih defekata koji otežavaju ugradnju implantata i izradbu bilo kakvoga protetskog rada. Ugrađeni implantat stimulira kost, kao i prirodni zub, tako da volumen kosti nakon vađenja zuba i ugradnje implantata ostaje očuvan.

3. Pacijenti bez i jednoga zuba mogu dobiti fiksni most

Za izradbu fiksnoga mosta od 12 članova potrebno je ugraditi 6 implantata. U nepovoljnom slučaju kada pacijent nema dovoljan volumen kosti u stražnjoj regiji čeljusti moguće je po protokolu All-on-4 na samo 4 ugrađena implantata izraditi fiksni most od 12 zuba.

4. Implantati omogućuju izradbu stabilnih čvrstih proteza

Potpunu bezubost, odnosno gubitak svih zuba u jednoj čeljusti, tradicionalno se sanira izradbom potpune proteze. Potpune su proteze mobilni protetski nadomjestci na koje se pacijenti često teško privikavaju, nezgodne su za nositi, glomazne su i često pomične u ustima i zato našim pacijentima ne daju dovoljno sigurnosti u svakodnevnom socijalnom kontaktu. Zahvaljujući implantatima, moguće je izbjeći klasične totalne proteze, a izrađuju se puno gracilnije, tanje i manje ali čvršće djelomične proteze s metalnom osnovom, koje se čvrstim vezama pričvršćuju na implantate. Tako već s 2 ili 4 ugrađena implantata pacijenti mogu dobiti sofisticirani polufiksni rad koji čvrsto stoji na mjestu i daje puno više slobode i sigurnosti prilikom žvakanja i razgovora.

5. Stručno ugrađeni implantati mogu trajati cijeli život

Uz pravilnu njegu i redovite kontrole najmanje jednom godišnje ugrađeni implantati mogu trajati cijeli život. Naša doktorica Maja Mateša ima dugogodišnje iskustvo i redovito se educira i usavršava u području implantologije. Uigrani tim Navident centra dentalne medicine garancija je da će svaki zahvat proći glatko, bezbolno i ugodno.

6. U Navident centru dentalne medicine ugrađujemo samo najbolje implantate

U našoj ordinaciji koristimo premium implantate poznatih i provjerenih proizvođača: švicarski Straumann i švedski Nobel Biocare, ovisno o indikaciji i protetskom planu.

KAKO IZGLEDA UGRADNJA IMPLANTATA?

Svaki se operativni zahvat temeljito unaprijed planira temeljem kliničkoga pregleda, ortopan rendgenske slike i CBCT 3D snimke u skladu sa željama i mogućnostima pacijenta. Treba uzeti u obzir i nepovoljne čimbenike za terapiju implantatima, primjerice pušenje, sistemske bolesti i dijabetes.

Implantati se ugrađuju pod lokalnom anestezijom prema precizno propisanom protokolu koji daje proizvođač implantata. Za ugradnju koristimo fiziodispenzer, uređaj koji kontrolira brzinu okretaja i snagu kirurškoga svrdla kako se ne bi traumatizirala kost. U Navident centru dentalne medicine koristimo najnoviju generaciju fiziodispenzera njemačkoga proizvođača W&H.

Nakon ugradnje, operacijsko se područje sašije, a šavi se skinu kad sluznica zaraste, obično za 7 do 10 dana. U razdoblju cijeljenja, ali i poslije, osobito je važno održavanje dobre oralne higijene kako se ne bi omelo cijeljenje tkiva i oseointegracija implantata.

Ugradnja implantata može biti odgođena – nekoliko mjeseci nakon vađenja zuba ili imedijatna – odmah nakon vađenja zuba.

PROTETIKA NA IMPLANTATIMA

Implantati omogućuju vrlo širok spektar protetskoga rješenja. Na implantatima se izrađuju krunice,  mostovi i proteze.

Trajni protetski nadomjestak radi se u zubotehničkom laboratoriju na temelju otiska na razini implantata 3 do 6 mjeseci nakon ugradnje implantata, kad je završen proces oseointegracije implantata. U razdoblju dok traje oseointegracija moguće je, ako to dopušta primarna stabilnost implantata, izraditi privremenu krunicu nošenu implantatom. Tada govorimo o imedijtnom opterećenju implantata.

FIKSNI RADOVI NA IMPLANTATIMA

Krunice i mostovi mogu za implantat biti pričvršćeni ili cementiranjem na protetsku nadogradnju (abutment) ili vijkom kroz krunicu na implantatu.

Klasični fiksni mostovi na implantatima u potpuno bezuboj čeljusti traže sidrenje na 6 implantata, eventualno se po konceptu All-on-4 može napraviti fiksni rad od 12 članova.

Fiksni radovi na implantatima osobi vraćaju prirodan osmijeh, sigurnost pri žvakanju, kvalitetu života i samopouzdanje.

POLUFIKSNI RADOVI NA IMPLANTATIMA

Proteze koje se pričvršćuju na zubne implantate pacijentima s potpuno bezubom čeljusti osiguravaju stabilnost i sigurnost u govoru, žvakanju hrane i smijanju. Za razliku od klasičnih mobilnih proteza, ove su proteze vrlo čvrste i stabilne i omogućuju lagano održavanje higijene jer je jednostavno skidaju i ponovno vraćaju na svoje mjesto. Proteze nošene implantatima zahtijevju ugradnju najmanje 2 implantata u donjoj i 4 implantata u gornjoj čeljusti. Proteze na implantatima čvrste su i stabilne, a na implantat se vežu preko lokatora ili individualno frezane prečke.

Polufiksni radovi na implantatima dugotajno su i sigurno rješenje uz minimalni broj ugrađenih implantata.